Diz içerisindeki uyluk ve bacak kemiklerinin birbiriyle bağlandığı, bacak kemiğinin öne doğru kaymasını engelleme görevi gören, dizin stabil durmasına yardımcı olan yapılara ön çapraz bağ denir. Genellikle spor esnasında ayağın sabit şekilde kalıp vücudun döndüğü durumlarda ya da zıplamanın ardından yere inerken dengenin kaybolmasıyla ters hareket yaparak ön çapraz bağ kopabilmektedir.
Ön çapraz bağ ameliyatında artroskopik olarak uyluk ve bacak kemiklerine, hazırlanmış olan tendon grefti, tüneller açılarak yerleştirilmektedir. Belirli bir zamanın ardından tünel içine yeni yerleştirilen tendonların kemikle kaynayarak iyileşme sürecine girmesi beklenir.
Son dönemde sıklığı artan kapalı ameliyat yöntemi diz artroskopisi, açık ameliyat ile yapılan müdahaleyle karşılaştırıldığında iyileşme süresi ve komplikasyonlar bakımından gözle görülür bir avantaj sağlıyor. Diz artroskopisi tedavisinde, önce diz kapağının kenar kısımlarından küçük delikler açılarak diz içine özel görüntüleme cihazları yerleştirilir. Böylece tanı ve izlenecek tedavi için en doğru yöntem izlenebilir.
Artroskopik ameliyat sırasında genel anestezi ya da bölgesel anestezi uygulamaları kullanılır. Dizin üst bölümüne ve bacağa giden kan kesilerek net bir şekilde izlenebilmek için turnike uygulanır. Tendon greftinin tespiti için metal alaşımlı titanyum vidalar ve bunun yanında birbirinden farklı diğer tespit materyalleri de kullanılır. Genellikle ameliyatın ardından ameliyat bölgesi kendi kendine emilebilen subkutan dikişlerle kapatılır.