Total kalça artroplastisi, eklemin yumuşak hareketini sağlamak için metal, seramik ve polietilenden yapılmış yıpranmış eklem yüzeylerini özel olarak tasarlanmış parçalarla kaplayarak yapay bir eklem oluşturmak için tasarlanmıştır. İlk kez 1960'ların başında uygulanan kalça protezi, cerrahi teknikler, materyaller ve tasarımdaki gelişmeler kullanılarak geliştirildi. Dünyada yılda 1 milyon THA'nın % 90'ı osteoartrit nedeniyle gerçekleştirilmektedir. En az 10 yıl boyunca gözlemlenen hasta gruplarında başarı oranlarının % 90'dan fazla olduğu görülebilir. Yaşlanan bir dünya nüfusu ve artan obezite, THA'ya olan ihtiyacın artacağını göstermektedir.
Ağrı, THA için hasta seçimi için en önemli göstergedir. Ağrısız durumlarda, mümkün olan en koruyucu (cerrahi olmayan) tedavi alınmalıdır. Asıl amacımız, ağrıyı hafifletmek ve işlevi geliştirmektir. Eklemdeki kıkırdak kaybı, eklem yüzeylerinde aşınmaya neden olur. Acıya neden olur ve hareket kaybına neden olur. Kalça eklemini değiştirme operasyonu bu ağrının giderilmesi, hareketliliğin arttırılması ve günlük aktivitelerin kolaylaştırılması için gerçekleştirilir.
Her şeyden önce, hasta şikayetleri iyi dinlenmeli ve iyi bir fizik muayene yapılmalıdır. Kalçanın röntgeninin çekilip değerlendirilmesi altın standarttır.
Cerrahi tedavi öncesi diğer tedavi yöntemlerini denemelisiniz. Dinlenme, ilaçlar, fizyoterapi yöntemleri, bastonların kullanımı, merdiven çıkmanın kısıtlanması gibi tedbir ve tedavi yöntemleri bunlardan bazılarıdır. İdeal hasta yaşı 70-80 yaş arasında olmalıdır, ancak artrit, romatoid artrit, osteonekroz ve yaralanma sonrası kalça kırığı sonrası eklemin bozulması gibi durumlarda daha erken yaşta protez yapılabilir.
Durumun kalça protezi gerektirecek kadar ciddi olup olmadığına dair nihai kararı veren kişi daima hastadır. Kalça eklemi protezinde genellikle yuvarlak eklemin yüzeyi de dahil olmak üzere femurun bir kısmı alınır ve yeni ve daha küçük eklem femurun geri kalanına sabitlenir. Pelvis içindeki boşluğun yüzeyi, yeni boşluğun dairesel eklemin yeni yüzeyi ile temas etmesini sağlamak için pürüzlüdür.
Genel veya epidural anestezi, hastanın durumuna ve arzusuna bağlı olarak uygulanır. Uygun anesteziden sonra, kalça eklemine uyluğun yanından veya arkasından yapılan bir kesi ile ulaşılır. Eklemi oluşturan iki kemiğin yüzeyindeki aşınmış kıkırdak dokusu (femur başı ve asetabulum) ince bir kemik tabakası ile birlikte kesilir ve daha sonra seçilen plastik ve metal bileşenlerden oluşan protez parçaları ikisine yerleştirilir.
Bazı semente olmayan implantlar ayrıca yüzeylerde yeni kemik oluşumu sağlayabilen biyolojik olarak aktif maddeler de içerir. Halen yaşlı ve osteoporoz dışında semente olmayan protezler tercih edilmektedir. Böylece, alın yüzeyleri metal ve plastik parçalarla kaplanır. Operasyon 1-2 saat sürer. Epidural analjezik pompalar sıklıkla postoperatif analjezi için kullanılır. Ertesi gün uyluğun hareketine ve ayağa kalkmaya başlar. Oda ve koridorda dolaşmak uygun olduğunda hasta taburcu edilir.
Kalça artroplastisi uygulanan hastaların % 90'ından fazlası, kalça ağrısı ve yürüme / tırmanma merdivenlerinde önemli bir azalma gibi günlük yaşam aktivitelerinde önemli iyileşmeler sağlayabilir. Kalça eklemindeki ağrı ve bağımsız bir sokağa erişimde kayda değer bir iyileşme her hasta için farklıdır, ancak 2-3 aydır. Protezden sonra koşma, atlama uyuşmazlıkları ve sıkı çalışma uygun değildir, bu tür eylemler protezin ömrünü kısaltır.