Metroport Busidence, Bahçelievler Mah. E5 Üzeri, Daire: 502 Bahçelievler / İstanbul
Halluks Valgus Ameliyatı

Halluks Valgus Ameliyatı

Halluks Valgus Ameliyatı

Başparmak ekleminde görülen halluks valgus probleminin ileri evrelerinde hastanın günlük yaşam kalitesi önemli derecede düşmektedir. Bu aşamada konservatif tedavi yöntemleri çoğunlukla herhangi bir fayda sağlamamaktadır. Günümüzde birçok Halluks Valgus ameliyatı tekniği uygulanmaktadır.

Halluks Valgus Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Halluks Valgus ameliyatı, hastanın durumu, hastalığın derecesi ve kemik deformasyonuna göre farklılık göstermektedir. En sık uygulanan yöntem ise ayak baş parmağının tarak kemiğine yakın olan bölgesine uygulanmakta olan operasyondur. İleri seviye hastalarda ise tarak kemiğinin başladığı noktada operasyon gerçekleştirilmektedir ve bu operasyon sonrasında aynı bölgeye alçı uygulanmaktadır. Bazı hastalarda ise Halluks Valgus rahatsızlığı ileri derece eklem dejeneresyonu ile birlikte seyretmektedir.

Bu hastalarda ise tarak kemiği ve başparmak eklemine dondurma işlemi denilen cerrahi operasyon gerçekleştirilmektedir. Hastalığın durumuna göre genel ya da lokal anestezi altında gerçekleştirilebilen bir operasyondur.

Halluks Valgus Ameliyatı Öncesi

Halluks Valgus problemi yaşayan hastada cerrahi yöntemlere karar verilmeden önce değerlendirilmesi gereken birtakım noktalar bulunmaktadır. Bunlar şu şekilde sıralanabilmektedir;

  • Hastanın düz taban olup olmadığı
  • Başparmak tarak kemiğindeki deformite
  • Başparmak ekleminde kireçlenme
  • Eklemdeki açılma derecesi
  • Başparmak ve ikinci parmak kemikleri arasındaki açılma derecesi
  • İkinci ile üçüncü parmaklar arasında nasırlaşma olup olmadığı 

Halluks Valgus ameliyatı olmadan önce hastalar; ayrıntılı bir muayene sürecinden geçmektedir. Oldukça ciddi bir cerrahi müdahale olan Halluks Valgus ameliyatı öncesi hasta, merak ettiği tüm konuları doktoruna danışmalıdır. Bu süreçte ameliyatı gerçekleştirecek olan doktorun yetkinliği ve tecrübesi ameliyatın başarı oranını önemli derecede etkilemektedir.

Halluks Valgus Ameliyatı Sonrası

Halluks Valgus ameliyatı olan hastanın ameliyattan 3 ila 4 gün sonra yürümesine izin verilmektedir. Bu süreçte özel ayakkabılar ya da topuğa basarak yürüme gibi yöntemler de uygulanabilmektedir. Ameliyattan sonra ödem oluşumunu engellemek amacı ile ayağın kalpten daha yüksekte konumlandırılması önerilmektedir.

Ayak bölgesindeki doku oldukça zor geçmesi nedeni ile ayakta yaklaşık 6 ay boyunca hafif şişlik görülebilmektedir.

Halluks Valgus Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Halluks Valgus ameliyatı yaklaşık bir buçuk saat sürmektedir. Uygulama alanına kesi açılarak gerçekleştirilen ameliyat sonrasında hastanın ayağına bandaj, alçı ve breys gibi materyaller uygulanmaktadır. Böylece uygulama alanı tüm travmalardan korunmakrta ve iyileşme sürecinde yardımcı olunmaktadır. 

Halluks Valgus ameliyatında hastanın genel sağlık durumuna göre doktor 1 gün hastanede kalış isteyebilmektedir. Çoğunlukla ameliyat günü taburcu olunabilmekte ve istirahate evde devam edilmektedir.

Hastalık Yeniden Tekrarlar mı?

Halluks Valgus ameliyatı sonrasında başarı ve devamlılık oranı oldukça yüksektir. Ancak bu durum hastanın ameliyat sonrası yaşamı ile doğru orantılıdır. Rahatsızlığın tekrarlama oranı oldukça düşüktür. Yine de ameliyat sonrası doğru ayakkabı kullanımına özellikle dikkat edilmelidir.

Yaygın Olarak Görülür mü?

Ayak baş parmağı çıkıntısı, hem Türkiye’de hem de dünyada oldukça sık görülmekte olan bir rahatsızlıktır. Yaş aralığı oldukça geniştir. 18-65 yaş arası kişilerin yaklaşık olarak %25’inde görülmektedir. Ancak genç yaşta ilerleme hızının az olması, ileri yaşlarda hastalığın daha fazla dikkate alınmasına neden olmaktadır. Kadınlarda daha sık görülmesinin nedeni genetik faktörlerden bağımsız olarak, topuklu ayakkabı kullanımı, dar ayakkabılar giymek, ucu sivri ayakkabıları tercih etmek olarak gösterilmektedir.

Ameliyat İki Ayağa Aynı Anda Uygulanabilir mi?

Halluks Valgus Ameliyatının teknik olarak iki ayağa aynı anda uygulanmasında bir sakınca yoktur. Ancak yine de bu durum çok fazla tercih edilmemektedir. Rahatsızlığın daha ileri olduğu ayak öncelikli olarak operasyona alınmaktadır. Diğer ayaktaki sorun ise ameliyat dışı yöntemler denenerek tedavi edilmektedir. Ancak sonucun başarısız olması durumunda diğer ayak da ameliyata alınmaktadır. İki ayağın aynı anda ameliyata alınması, ameliyat sonrası dönem göz önünde bulundurulduğunda hastanın konforu açısında zorlayıcı faktörler içermektedir.

Kaç günde iyileşebilirim?

Operasyon sonrası hastalar 2. gün taburcu edilmektedir. İlk günden itibaren hasta yürüyebilecek durumda olmasına rağmen, ilk üç gün mümkün olduğunca ayakta kalmamalı ve ayağa baskı uygulamamalıdır. Hastalığın ileri seviye olup olmamasına bağlı olarak operasyon sonrası 1-2 hafta arasında hasta gündelik yaşamına ya da iş hayatına devam edebilmektedir. Bu operasyonda dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise 6 hafta boyunca giyilmesi gereken özel ayakkabıdır. Halluks Valgus ayakkabısı dışarıdan bakıldığında normal ayakkabılardan farksız olmasına rağmen, iç dizayn olarak tamamen operasyon sonrası dönem için üretilmektedir.

Halluks Valgus Ameliyatında Cerrahi Yöntemler

Halluks Valgus probleminde cerrahi tedavi yöntemleri uzun yıllardır uygulanabilmektedir. Gelişen teknoloji ve tıp alanında gerçekleştirilen araştırmalar sonucunda günümüzde Halluks Valgus probleminin tedavisine dair 130'a yakın farklı teknik uygulanmaktadır. Hastanın ayrıntılı muayenesi ve Halluks Valgus açısının radyolojik incelemeler sonucunda ölçülmesi sonucunda hangi tekniğin uygulanması gerektiğine karar verilmektedir. 

Halluks Valgus probleminde gerek kemik dokuya gerekse de yumuşak dokuya uygulanan müdahaleler sonucunda hastanın ağrı hissinden kurtulması, şekil bozukluklarının giderilmesi amaçlanmaktadır.

Ameliyatsız Halluks Valgus Tedavisi

Ayak parmağı genellikle ayağın eksenine paralel olan düz bir şekle sahiptir. Burada ayak parmağını büken ve parmağın ucunu ikinci ayağa yaklaştıran rahatsızlığa Hallux Valgus adı verilmektedir. Halluks Valgus varsa, genellikle ayak parmağında şişkinlik adı verilen bir şişlik meydana gelmektedir.

Halluks Valgus ülkemizde de görülen ve dünya çapında tanınan çok yaygın bir hastalıktır. Bu, 18 ila 65 yaş aralığında görülebilen bir rahatsızlıktır. Toplumun %25'inde görülme ihtimali vardır. 65 yaş itibariyle görülme oranı %35'e kadar çıkabilmektedir. Hastalık kalıtsaldır. Tedavi edilmediği taktirde yaşam kalitesini önemli ölçüde azaltacağı bilinmektedir. Genel olarak hastalıktan korunmak için dar ve sivri ya da yüksek topuklu ayakkabılar giyilmemesi önerilmektedir. Kadınlarda erkeklerden 4-7 kat daha fazla görülmektedir. Ayağın estetik görünümünü bozar ama bunun yanı sıra, ciddi ağrı, yanma ve enfeksiyonlara da neden olmaktadır.

Hastalığın derecesine bağlı olarak birçok cerrahi ve cerrahi olmayan tedavi seçenekleri bulunmaktadır. Ameliyat gerektirmeyen Halluks Valgus botoks uygulaması ayak parmağını bacağına bağlayan ve güçlendirilmiş eklemi zayıflatan şekil bozukluğu ve ağrıyı azaltmaktadır.

Anestezi olmadan en fazla 30 dakika boyunca, bir botoks enjeksiyonu, ağrısız ve uygulanması kolaydır, Hallux Valgus ortaya çıktıktan 4-6 ay sonra, önemli bir iyileşme sağlanmaktadır. Bir başvuru yaptıktan hemen sonra, hasta hastaneyi yaya olarak bırakıp sosyal hayata dönebilmektedir. Botoks yöntemi, Halluks Valgus tedavisinde 2-3 kez uygulanabilmektedir. Ancak bu tedavinin Halluks Valgus gibi kompleks bir bozukluğun tedavisinde kullanılması yeterli bir tedavi sağlamayacaktır.

Halluks Valgus Nasıl Tedavi Edilir?

Ayağın başparmağı için büyük bir halluks valgus tedavisi için genelde lastik kullanılmaktadır. Bu lastiğin geceleri kullanımı uygundur. Her gece kullanıldığında ayak çıkıntısı yerine oturabilir ve düzenli kullanmak yeterlidir.

Halluks valgus lastikleri, silikon ve yumuşak yapı halindedir. Bobini ayak kemiğinin ayak parmaklarının başparmağı iç kısma doğru itmesi  için yerleştirin ve çorap giyin.. Ardından ayakkabılarınızı giyebilirsiniz. Ayak kemiklerinin koruyucu ve rahatlatıcı bir silikon desteği alması, her zaman yanınızda olması sürekli kullanım alışkanlığı kazandırır.

 Kemik çıkıntısı çok gelişmiş ise cerrahi tedavi yöntemlerine başvurulmaktadır.

Ayak Kemiğinin Çıkıntısı İçin Cerrahi Olmayan Tedavi Nedir?

Ayakta duran kemik çıkıntısı için aparatlar da hazırlanabilmektedir. Ayak kemiği koruyucusu silikon malzemeden yapılır. Siz de kendi pamuk ve pamuklu kumaş aparatınızı hazırlayabilirsiniz. Bir gazlı bez veya pamuklu bir bez alın ve rulo halinde sarın, içine pamuk  koyabilirsiniz. Bu rulonun kalınlığını kendiniz ayarlamalısınız. Klips ayaklarınızı etkilemeyecek ve kızarıklığa neden olmayacaktır. Bobini gece boyunca kullandığınızdan emin olun. Gün boyunca aynı ayakkabıları giyin. Size biraz sıkıntılı gelse de, birçok avantajını göreceksiniz. Sonuç olarak, baş ayak parmağının şişmesi azalacaktır.

Bu ayak kemiğinin tedavisinde ilk ve en önemli adımdır. Ayrıca kendiniz için bir şeyler hazırlayabilirsiniz. Çalışması kolay olduğu için kullanımı daha kolaydır. Bir masaj çorabı uygulayabilirsiniz. Ayağın kemiklerinde ağrı için bir masaja ihtiyacınız vardır. Masaj aynı anda ağrınızı azaltır ve kemik çıkıntısını hafifçe düzeltir. Kemik çıkıntısına baş parmağınızla sıkıca bastırın ve parmağınızı dışarı doğru açın. Parmağınızı dışarı çekin, daire şeklinde masaj yapın. Masaj sırasında vazelin veya bitkisel yağ kullanabilirsiniz. Bu masajı bir rutin haline getirin. Bu egzersizi düzenli olarak yapmayı alışkanlık haline getirdiğiniz zaman vücut yapınız da bu anatomik yapıya alışacaktır. Akşamları evde TV izlerken, bilgisayarda zaman geçirirken de yapabilirsiniz. Bu Halluks Valgus masaj yöntemi en çok önerilen ve basit uygulamalardan biridir.