Diz eklemi vücudun tüm ağırlığını taşıması ve günlük yaşam içerisinde sürekli aktif rol oynaması nedeni ile özellikle ileri yaşlardaki kişilerde birtakım problemler açığa çıkabilmektedir. Diz ekleminde yaşanan problemler genellikle;
gibi semptomlara neden olmaktadır. Ortopedi alanında yaşanan hastalıklar arasında en sık görülen problemlerden biri olan diz eklemi hastalıkları; kemik erimesi problemine bağlı kırık ve deformasyonlar, travmalar sonucunda açığa çıkan ortopedik sorunlar, kireçlenme ve iltihaplı metabolik hastalıklardır. Bu hastalıklardan muzdarip olan hastalar genellikle uzun süre ayakta durmakta, uzun süre yürümekte; oturma, kalkma, çömelme, eğilme gibi aktiviteleri gerçekleştirirken zorluk yaşamaktadır.
Diz eklemi problemlerinin tedavisinde uygulanan yöntemler genellikle; ilaçla tedavi, egzersiz programları, enjeksiyon, fizik tedavi ve cerrahi müdahaledir. Cerrahi müdahale sürecinde diz ekleminin güçlendirilmesi hastanın yaşam kalitesinin yükseltilmesi amacı ile diz protezi ameliyatı gerçekleştirilmektedir.
Diz protezi ameliyatı öncesinde genel sağlık muayenesi uygulanan hastanın vücudunda herhangi bir enfeksiyon ya da iltihap olup olmadığı tespit edilmektedir. Ameliyat öncesinde mutlaka diş kontrollerinin nitelikli bir şekilde gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Aksi halde vücut içerisinde bulunan bir iltihap uygulanan protezin kemikle kaynamasını engelleyecektir. Bu nedenle ameliyat öncesi tetkiklerin ayrıntılı bir şekilde uygulanması gerekmektedir.
Ameliyat sürecinde alanında uzman cerrahların tercih edilmesi operasyon sürecinde oluşabilecek herhangi bir risk faktörünün önüne geçebilecek olması açısından oldukça önemlidir. Aksi halde; enfeksiyon, anormal kanama, protezin yanlış konumlandırılması gibi problemler yaşanabilmektedir.
Diz protezi ameliyatı sonrasında ise hastanın ağrı hissi duyması normal karşılanmaktadır. Epidural anestezi denen ve bel bölgesinden uygulanan küçük bir kateterle sağlanan sadece bacağın uyuşturulduğu anestezi uygulamasında ameliyat sonrası ağrı kontrolü daha üst düzeyde olmaktadır. Hasta ameliyat sonrası hastanede kalım sürecini daha konforlu geçirmektedir. Bu süreçte doktorun önerdiği ağrı kesici ilaçlar ile ağrı kontrolü daha da kolaylaştırılmaktadır. Ameliyat günü yatak istirahatinde olan hasta ertesi günü ayağa kaldırılmaktadır. Hastanın uygulama sonrası ayağa kalkması; protezin kemikle erken dönemde uyum sağlaması ve sağlıklı bir şekilde kaynaması açısından ve pıhtı problemi ile vücudun ödem tutması problemlerinin önüne geçilebilmesi açısından önemlidir. Bu süreçte doktor kontrolünde gerçekleştirilecek olan egzersizlerin büyük önemi bulunmaktadır.
Diz protezi uygulaması sırasında kullanılan protezin ömrü maksimum 25 yıl kadardır. Bu nedenle ileri yaşlardaki hastalara daha çok önerilmektedir. Aksi halde hastanın protez ömrünü tamamladıktan sonra protez yenileme ameliyatı olması gerekebilmektedir.