Aşil (Achilles / Akhilleus); Antik Yunan mitolojisinde de yer almaktadır. Rivayete göre Yunan mitolojisinde yarı tanrı olan Achilles adındaki savaşçı, doğduğu zaman bir iksire batırılmıştır. Topuğunun üst kısmından tutularak iksire batırılan Achilles sadece tutulan noktalardan yaralandığında ölmektedir.
Tıp alanının oldukça önemli olduğu Antik Yunan döneminden itibaren aşil tendonu ile ilgili bilgiler açığa çıkmaya başlamıştır. Öyle ki Hipokrat’ın aşil tendonu hakkında ortaya koyduğu birtakım bilgiler de bulunmaktadır. Hipokrat; Aşil tendonunun ezilmesi ya da yaralanmasının hastada ateşlenmeye ve zihin karışıklığına neden olmakla birlikte doğru tedavi edilmediği taktirde ölüme neden olabileceğini de belirtmiştir.
İnsan vücudunun en büyük tendonu olan aşil tendonu baldır kaslarını topuğa bağlayan bölgedir ve genellikle travmatik olaylar sonucunda yırtılmaya uğramakta ve kopmaktadır. Aşil tendonu yırtığı ağır sporlar yaparken tendon bölgesinin gerilmesi ve zorlanması sonucunda gelişmektedir.
Aşil kopması ya da aşil yırtılması futbol oynarken, basketbol oynarken, ağır kaldırırken gerçekleşebilmektedir. Aşil tendonunun kopması özellikle sporcular için ciddi bir problem olma özelliği taşımaktadır.
Aşil tendonunun birden fazla yaralanma ve yırtılma nedeni bulunmaktadır. Bu nedenler şu şekilde sıralanabilmektedir;
Aşil yırtığının belirtileri aşağıdaki gibidir;
Aşil tendonunun yırtılması ani bir şekilde gelişmektedir. Genellikle sporcular koşarken ya da ağır kaldırırken arkalarından birinin tekme attığını ya da darbe aldıklarını düşünmekte ve büyük bir acı hissetmektedir. Bazı kişilerde ise tendon yırtılma sırasında ses de gelebilmektedir. Ağrı ve ödem nedeni ile acilen tedavi edilmesi gereken bu ortopedik problemin tanısı röntgen, ultrason ve MR gibi yüksek teknolojili görüntüleme cihazları ile gerçekleştirilmektedir. Aynı zamanda Thomas testi adı verilen bir test ve fizik muayene ile de yırtık olup olmadığı tespit edilebilmektedir. Aşil tendonu yırtığının teşhisi için bacak sıkıldığında ayağın hareket etmemesi durumu (Thomas Testi) ip ucu verebilmektedir.
Aşil yırtığı tedavisinde cerrahi ve cerrahi dışı yöntemler uygulanabilmektedir. Sporcularda görülen aşil yırtığı problemlerinde öncelikli tedavi yöntemi cerrahi yöntemdir. Aşil yırtığının cerrahi tedavisi ise açık ya da kapalı ameliyat teknikleri ile gerçekleştirilebilmektedir.
Paratenon denilen zarın başarılı bir şekilde dikilmesi disiplinine dayanan aşil yırtığı ameliyatı sonrasında nitelikli bir rehabilitasyon dönemine ihtiyaç duyulmaktadır. Uzun bacak alçısına alınan hasta daha sonraki dönemde aşil botu kullanmalıdır. Hastanın aktif spora geçmesi için 6 ay geçmesi gerekmektedir.
Aşil tendonu yırtığı tanı süreci sonrasına ortopedi uzmanı hastanın fiziksel durumuna, yırtığın konumu ve derecesine bağlı olarak tedavi planlaması yapmaktadır. Aşil yırtığı probleminin birçok cerrahi dışı tedavi yöntemi bulunmaktadır. Bu yöntemler şu şekilde sıralanabilmektedir;
Ortopedik problemler genellikle travmatik olaylar sonucunda ve kemik kas güçsüzlüğü sonucunda ortaya çıkmaktadır. Aşil tendonunun yırtılması problemi de kaza, düşme, zorlama gibi travmatik olaylar sonucunda yaşanmaktadır. Bu tür problemlerin yaşanmaması için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Bunlar şu şekildedir;