Omuz Artroskopisi

Omuz Artroskopisi

Omuz, vücudunuzdaki eklemlerin en esnek olanlarından biridir. Kolun hemen her yöne hareket etmesine izin veren bir yapıya sahiptir. Ancak, bu esneklik sorunlara neden olabilir. Bu özellik nedeniyle, omuz yaralanma ve travmaya karşı çok hassastır. Omuzda bir sorun varsa, artroskopi adı verilen cerrahi bir işlem bu sorunu çözebilir.

Omuz ekleminin temeli kemiklerdir. Kol kemiği, kürek kemiği ve köprücük kemiği omuz kuşağını oluşturan kemik yapılardır.  Kemikler, kolun serbestçe hareket edebileceği şekilde birbirine bağlanır. Kaslar, tendonlar ve bağlar yumuşak dokulardır. Bunlar omuz kemiklerini  birbirine bağlayan, sağlam ve hareketli unsurlardır.

Omuz artroskopisi eklem içindeki sorunların mini bir kamera yardımıyla görüntülenip tedavi edilmesidir. Görüntüleme yapılabilmesi hastalığın teşhisi ve tedavisi açısından doktora faydalı olduğu gibi küçük kesi açılması da hastanın iyileşme sürecinde yarar sağlar. Birçok nedeni topladığımızda artroskopi yönteminin oldukça güvenli ve konforlu bir yöntem olduğunu söyleyebiliriz.

Cerrahi dışı yöntemlerin yarar sağlamadığı ya da hastalığın ileri seviyede olduğu durumlarda ameliyat kararı alınır. Bazı ameliyatlarda ise artroskopi yöntemini tercih ederiz.

Omuz artroskopisinin kullanıldığı ameliyatlar şunlardır: 

  • Tekrarlayan omuz çıkıkları
  • Rotator manşet yırtıkları
  • Kıkardak temizliği
  • Labrum yırtığı
  • Bağ tamiri
  • Kemik çıkıntılarının tıraşlanması

Omuz Artroskopisi Nedir?

Omuz Artroskopisi, kapalı omuz ameliyatı olarak da tanımlanmaktadır. Eklem cerrahisinde büyük kesiklere gerek duymadan, kamera sistemi ile gerçekleştirilmekte olan bir operasyondur. Menisküs tedavilerinin tamamı bu yöntemle yapıldığı gibi, omuz rahatsızlıklarının da büyük bir bölümünde bu yöntem kullanılmaktadır. Omuz kas yırtığı, omuz sıkışma sendromu, tekrarlayan omuz çıkığı sorunlarında Omuz Artroskopisi yöntemi uygulanmaktadır.

İlk dönemlerde sadece tanı koyma amacıyla kullanılan bu yöntem, günümüzde gelişen teknoloji ile tedavi yöntemi olarak da uygulanmaktadır. Kamera ile gerçekleştirilen operasyonda, açık ameliyatlarda dahi ulaşılamayan bölgelere ulaşılabiliyor olması başarı şansını arttırmaktadır. Büyük kesiklerin yapılmaması nedeni ile doku hasarına da engel olan bu yöntem ile hastalar kısa sürede gündelik hayatlarına geri dönebilmektedir.

Omuz Artroskopisi Hangi Problemlerde Uygulanır?

Omuz problemlerinin hemen hemen hepsi, artroskopik yöntemle tedavi edilebilmektedir. Omuz artroskopisi en sık uygulanan omuz rahatsızlıkları;

  • Omuz Sıkışma Sendromu: Bağ dokusu, kemik ve kaslardan oluşan omuz yapısı, yapılan yanlış hareketlerle zarar görebilmektedir. Kolumuzu yukarı kaldırırken yaptığımız ani ve yanlış hareketler sonucunda kasların iki kemik arasına sıkışması, omuz sıkışma sendromuna neden olmaktadır. Geçmişte cerrahi yöntemlerle çözülen bu rahatsızlık, günümüzde Omuz Artroskopisi ile tedavi edilmektedir.
  • Omuz Kas Yırtıkları: Omuz kas yırtıkları, kendi kendine iyileşmemektedir. Cerrahi müdahale gerektiren bu durumda özellikle yaş dolayısı ile cerrahi işlemler risk taşıyorsa, artroskopi yöntemi doktorlar tarafından tercih edilmektedir.
  • Tekrarlayan Omuz Çıkıkları: Tekrarlayan omuz çıkıkları da cerrahi müdahale ile tedavi edilmesi gereken omuz rahatsızlıklarından biridir. Ancak cerrahi yöntemlerde iyileşme sürecinin zorlu ve uzun olması nedeni ile doktor değerlendirmesi sonucunda uygun bulunan hastalarda artroskopi yöntemi uygulanmaktadır.
  • Omuzun Kalsifik Tendiniti: Cerrahi dışı omuz tedavileri denendikten sonra sonuç alınamayan durumlarda Omuz Artroskopisi uygulanmaktadır.

Omuz Artroskopisi Ne Zaman Önerilir?

Omur artroskopisi genellikle omuz ağrısı şikayeti ile ortopedi uzmanına başvuran hastalarda ihtiyaç duyulmaktadır. Omuz artrsokopisinin önerildiği durumlar ise şu şekilde sıralanabilmektedir;

- İlaç ve fizik tedavi ile geçmeyen ağrı hissi

- Hareket kısıtlılığı

- Eklemlerden ses gelmesi

- Kollarda güç kaybı

Omuz artroskopisi; klasik cerrahiye göre çok daha güvenilir ve konforlu bir süreç yaşanmasına neden olmaktadır. Hastaların bu süreç öncesinde alanında tecrübeli bir doktora başvurmaları ve süreç içerisinde de doktorun önerilerinin dışına çıkmaması gerekmektedir.

Omuz Artroskopisi Nasıl Uygulanır?

Artroskopi yöntemi sırasında omzunuza küçük kesikler yapılarak omuz ekleminin içi görüntülenmektedir. Uzun, ışıklı bir aygıt kullanılan işlemde, hasarlı bölge hatasız bir şekilde tespit edilerek tedavi gerçekleştirilmektedir. Operasyon sırasında kullanılan kamera, eklemin içinin görüntüsünü ekrana gönderir, böylece cerrah diğer tanı yöntemleri ile kıyaslandığında omuz rahatsızlığının ana nedeni konusunda daha net kararlar alabilmektedir. Bu yöntem sırasında omzunuza çok küçük kesikler atılmasından dolayı iyileşme süreci, açık ameliyatlarla karşılaştırıldığında çok daha hızlı gerçekleşmektedir. Ve bu yöntem oldukça acısızdır.

Omuz Artroskopisinin Faydaları

  • Küçük kesi yapılması hastaya bazı avantajlar sağlar. Bunlar;
  • Hızlı iyileşme süreci
  • Estetik görünüm
  • Daha az enfeksiyon riski

Omuz Artroskopisi Riskleri Nelerdir?

Omuz Artroskopisi genellikle işlem sırasında ve sonrasında hastaya konfor sağlayan acısız ve ağrısız bir tedavi yöntemidir. Ancak bazı durumlarda çeşitli komplikasyonlar gelişmektedir. Bu komplikasyonlar, omuzda tutukluk ve geçmeyen ağrı, enfeksiyon, sinirlerin ve damarların hasar görmesi ve kanama – kan pıhtılaşması olarak belirtilmektedir. Ancak bu risklerin tamamı alanında uzman olmayan kişiler tarafından yapılan operasyonlardan veya Omuz Artroskopisi sonrası dikkat edilmesi gerekenlere uyulmamasından kaynaklanmaktadır.

Omuz Artroskopisi Sonrası İyileşme Süreci

İyileşme sürecinde dikkat edilmesi gereken önemli noktalar komplikasyonları önlemek açısından oldukça önem taşımaktadır. Artroskopi sonrası yaraların dezenfekte edilmesi ve doktorun önerisine bağlı olarak verilen ilaçların kesinlikle kullanılması gerekmektedir. Tedavi sonrası omuz hareketlerine dikkat edilmelidir. Ani hareketlerden kaçınılmalıdır. Omuzlara aşırı yük bindirmek, ağız egzersizler yapmak tedavi süresini olumsuz yönde etkilemektedir. Doktorun önerisine bağlı olarak 3-6 hafta arasında kol askısı kullanılması gerekebilir. Bu durum omuz kaslarının gerilmesini önlemek amacıyla istenmektedir.

Hangi Cerrahi Yöntem En Yüksek Başarıyı Sağlıyor?

Açık cerrahi yöntemler ve Omuz Artroskopisi, omuz rahatsızlıkları için kullanılan cerrahi yöntemlerdir. Hangi yöntemin uygulanması gerektiğine kesinlikle bu konuda uzman bir hekimin karar vermesi gerekmektedir. Günümüzde Artroskopik yöntem, daha hızlı iyileşme süreci olması ve kameralar sayesinde daha doğru teşhis ve tedavi uygulanması açısından daha fazla tercih edilmektedir. Açık cerrahi yöntemle kıyaslandığında, bu yöntemin başarı oranı daha yüksektir. Ancak hangi rahatsızlıkta uygulanacağı ve başarı sağlayacağı doktorların teşhis ve seçeceği tedavi yöntemine bağlı olmaktadır. Tedavi alanı oldukça geniş olan bu pratik ve acısız yöntem doktorlar tarafından tercih oranı yüksek yöntemler arasında gösterilmektedir.

 

Artroskopi: Eklemin Görselleştirilmesi

Artroskopi yöntemini kullanarak küçük kesiler yaparak omuz ekleminin içini görebilirsiniz. Bu işlem için artroskop adı verilen ince, uzun ve hafif bir cihaz kullanılır. Operasyon sırasında, artroskop eklemden monitöre canlı video gönderir. Bu görüntülerle omzunuzdaki sorun tanımlanabilir ve işlenebilir. Artroskopi yönteminde çok küçük insizyonlar yapıldığından, iyileşme süresi açık cerrahiden çok daha kısa ve daha az acı vericidir.

Artroskopinin riskleri ve olası komplikasyonları:

  • Sertlik ve sürekli omuz ağrısı
  • Kanama veya kan pıhtılaşması
  • Enfeksiyon
  • Sinirlere veya kan damarlarına verilen hasar

 

Omuz problemlerinin artroskopik tedavisi

Rotator Manşeti

Rotator manşet ani zorlama veya aşırı kullanım sonucu yırtılabilir. Bu ağrıya, kolda güçsüzlüğe ve normal omuz hareketlerinin kaybına neden olabilir. Manşeti oluşturan kasların tendonları kol kemiğine tekrar bağlanır. Bu amaçla dikişler, çapalar veya cerrahi vidalar kullanılır.

Kapsülün sıkılaştırılması

Özellikle omuz çıkıklarından sonra olabileceği gibi doğumsal olarakta kapsülde gevşeklik olabilir.  Serbest kapsül eklemi yerinde tutamaz. Eklemdeki kemikler gereğinden fazla hareket ettikleri hissini veriyor. Artroskopi sırasında katlanmış kapsül içe doğru bükülür ve bir sütür tarafından yerinde tutulur (bu kapsülün içinden yapılır). Böylece, kapsül sıkılır ve omuz eklemi güçlendirilir.

Labrum Yırtığı

Üst dudak, glenoid (kürek kemiğindeki çanak kısım)  kenarını kopartabilir. Bu durumda, eklem sıkışabilir veya yerinden çıkmış olabilir. Omuz bile dışarı çıkabilir. Yırtık bir üst dudak glenoide geri takılarak onarılabilir. Bu amaçla, genellikle glenoidal kemiğe tutturulmuş özel çapalar kullanılır. Eklem şimdi bu işlemden sonra daha güçlü olacaktır.

 

Artrit ve Yumuşak Dokular

Yaşlanma ve artrit  eklem kıkırdağına zarar verir. Ayrıca yaralanmalardan veya romatizmal hastalıklardan da kaynaklanabilir. Eklemde aşınma nedeniyle kemik veya kıkırdak parçaları gibi bazı gevşek cisimler veya kemik çıkıntıları görülebilir. Kemik çıkıntıları ameliyat sırasında temizlenir. Eklemin kaba alanları düzeltir. Serbest cisimler de eklemden çıkarılır. Yeni kıkırdak oluşumuna neden olmak için kemiği kazımak veya drillemek de mümkündür.

Artroskopik Cerrahi Nedir?

Artroskopik cerrahide kamera eklemin içine yerleştirilir ve görüntü monitöre gelir. Operatör daha sonra operasyonu gerçekleştirir ve monitörü eklemin içine birkaç veya birkaç delikten sokulmuş çeşitli cerrahi aletler kullanarak gözlemler. Artroskopik cerrahide kullanılan cerrahi aletler kalem ucu boyutundadır. Artroskopide diz ekleminin artroskopisinde kullanılanlara ek olarak, artropump (sıvı basıncını otomatik olarak ayarlayan bir cihaz), artrocare (radyo frekansı akımı ile çalışan bir cihaz, gereksiz doku atılmasını ortadan kaldırır ve kanamaya neden olmadan emme işlemini ortadan kaldırır); bu son derece önemlidir.

Artroskopik Cerrahi Yararları

• Eklemlerde menisküs, kıkırdaklı ağrısız dokulardır. Artroskopik cerrahi, çevresindeki dokulara zarar vermeden direkt olarak eklemin içine girmesini sağlar ve sadece hastalıklı dokularla müdehale sağlar. Böylece ameliyat sonrası hastalar  son derece rahattır.

• Artroskopik cerrahi sırasında intraartiküler yapılar çok daha yakından incelenebilir. Böylece, hastalıklı doku daha iyi teşhis ve tedavi edilebilir.

• Eklem cerrahisinde iyileşme zordur. Artroskopik yapılan eklem cerrahisinde kaslar ve kapsüller pek etkilenmez. Bu özellikle omuzda önemlidir. Bu nedenle, eklemlerin ameliyat sonrası hareketi ağrısız ve rahattır. Ek olarak, cerrahi yaralar için kanama olmadığından bandajlamaya gerek yoktur. Açık cerrahi ile karşılaştırıldığında enfeksiyon riski çok düşüktür.

Omuzda Artroskopi Uygulanışı

Omuzdaki artroskopi oldukça geniş bir uygulama alanına sahiptir.

  • Teşhis
  • Tekrarlanan omuz çıkıkları
  • Pazu kasının uzun başının problemleri
  • Omuz yaralanması sendromu
  • Klavikulaların kalsifikasyonu
  • Rotator manşet yırtığı
  • Suprascapular sinir gevşetmesi
  • Köprücük kemiğinin çıkığı
  • Eklemden yabancı cisim çıkarılması
  • Biyopsi
  • Omuz sıkışma sendromu
  • Bursit
  • Kalsifiye tendinit

 

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Artroskopik Cerrahi Nedir?

Artroskopi, kalem boyutunda bir kamera kullanarak eklemlerin içini görüntülemek için bir 0.5 cm uzunluğunda  küçük kesilerin yapılıp eklemlerin incelenmesidir.. Yetmişlerde, tanı amaçlı kullanılmıştır ve şimdi ileri teknolojiler ve özel araçlar

Devamını Oku
Ayak Bileği Artroskopisi

Artroskopi yöntemi diz, omuz ve kalçanın yanı sıra ayak bileği tedavilerinde de kullanılabilir.

Devamını Oku
Diz Artroskopisi

Diz artroskopisi küçük kesiler açılarak kamera yardımıyla diz eklemi içinin görüntelenerek tedavi edilmesidir. Bu kapalı ameliyat yönteminin diğer yöntemlere göre birçok avantajı vardır.

Devamını Oku