Kalça Çıkığı

Kalça çıkığı da tam olarak bu rahatsızlıklardan birisi durumunda. Kalça çıkığı genelde bebeklerde ya da çocuklarda rastlanan bir rahatsızlık. Bu noktada ebeveynler bebeklerindeki bu rahatsızlığı çok erken yaşlarda fark ederse, tedavi oldukça basit bir şekilde gerçekleşiyor.

Kalça çıkığı olarak bilinen bu rahatsızlığa tıp alanında displazi adı veriliyor. Kalça çıkığı genel anlamda kız çocuklarında erkeklere oranla 5-6 kat daha fazla görülüyor. Pek nedir bu kalça çıkığı ve tedavisi ne şekilde gerçekleşiyor, tüm detaylara bakalım.

Kalça Çıkığı Nedir?

Leğen kemiği ile uyluk kemiğine ait eklemler gelişim sürecinde uyumsuzluk gösterir. uyluk kemiği başı leğen kemiğindeki çanak kısmına tam merkezli olarak yerleşemez. Bu uyumsuzluk kalça eklemlerinin oluşumuna engel olur. Doğal olarak bu durum kalçada bir çıkık meydana getirir. Kalça çıkığı büyük ölçüde doğumla beraber ortaya çıkar. Buna rağmen nadiren de olsa gelişimsel kalça çıkıklarından da söz edebiliriz. Bu durum doğumdan genellikle çok kısa bir zaman sonra fark edilebilir; ancak yine de ergenlik dönemlerine kadar kendini saklayabilir.

Bazen sinsi bir şekilde saklanan bu rahatsızlık kalıcı sakatlıklara neden olabilir. Bu aynı zamanda belli başlı kas hastalıklarına da davetiye çıkarmaktadır. Kalça çıkığı oldukça uzun zamandır bilinen ve üzerinde araştırmalar yapılan bir rahatsızlık olsa da nedenlerine dair gerçek manada kanıtlanmış gerekçeler söz konusu değildir. Yine de kesin olan bir şey şu ki; aile bireylerinde kalça çıkığı bulunan bireyler varsa, bunun çocukta da görülme riski oldukça yüksek. Hastalıkla ilgili belki de yüz güldüren tek unsur, erken tanıyla beraber başarı oranının çok çok yüksek olmasıdır.

[quick-content]

Kalça Çıkığı Neden Oluşur?

Yukarıda da değindiğimiz üzere kalça çıkığının kesinleşmiş nedenlerinden söz edemeyiz, bunun yerine ancak bazı öngörülerde bulunabiliriz. Kalça çıkığı ciddi ölçüde genetiktir. Kalça çıkığı problemi olan her 4 anneden 1’inin bebeği bu problemle yüz yüzedir. Bunun haricinde doğum sürecinde yaşanan bazı sorunlar kalça çıkığını meydana getirebilir.

Örneğin bebek anne karnında ters dönmüşse, bu bir risk doğurur. Öte yanan bebeğin doğum kilosu normalin üzerindeyse risk artar. Annenin doğum esnasında artan hormonlarının da buna yol açabileceği düşünülüyor. Son olarak doğum sonrası bebeğin kundaklanması da hiç ama hiç tavsiye edilmiyor. Çok kısa bir süre kundaklansa bile oldukça hassas durumda olan bebekler böyle bir rahatsızlıkla karşı karşıya kalabilir. Sezaryen doğumla dünyaya gelen çocuklarda da görece bu rahatsızlık daha fazla görülüyor.

Kalça Çıkığı Belirtileri

Kalça çıkığında doktorların ve ebeveynlerin sorumluluğu çok büyük. Evet bazı durumlarda özellikle doğum sonrasında kalça çıkığına dair ibarelere rastlamak güç olabilir ancak yine de belli başlı durumlar, sizi harekete geçirmelidir. Bebekler doğdukları an bu tip bir problemin var olup olmadığına dair doktorlar gerekli kontrolleri yapar. Bebekler yürüme çağına gelene dek genel anlamda kalça çıkığını göstermezler. Yürüdükleri an bebekler sendeliyorsa, böyle bir riskten söz edebiliriz. Bunun haricinde eğer bebeğinizin bir bacağı diğer bacağından biraz daha kısaysa vakit kaybetmeden doktora görünmelisiniz.

Kalça Çıkığında Erken Teşhis

Bir kas iskelet problemi olan kalça çıkığı erken fark edildiği an çok kısa bir süre içinde tedavi ediliyor. Eğer anne baba bu durumu biraz geç fark ederlerse tedavi, gelişim ilerlediği için daha da zorlaşacaktır. Oysa bebeklerde fark edildiği takdirde kalça çıkığı başarı oranı çok yüksektir. Doğumdan sonraki 5 ay içinde fark edilen vakalar büyük bir avantaj sağlıyor. Anne babaların bu bilince sahip olması oldukça önemli. Evet belki bu hastalık ortalama 700-800 bebekte bir görülüyor ancak yine de dikkatli olmakta fayda vardır. Bebeği hatalı tutmak, kundaklamak, yanlış kıyafetler giydirmek, erken yaşlardan yürütece bindirmek, kalçadaki sorunları daha da yoğunlaştıracaktır.

Kalça Çıkığında Tedavi Kalçanın gelişimi doğumdan sonra da hızla devam eder. Dolayısıyla burada kalça çıkığını meydana getirecek faktörlere sizler de dahilsiniz. Bebeklerin kaderi bir ölçüde bu hassas dönemdeki tutuma bağlıdır. Ne yazık ki bu anlamda genel olarak bilinçsiz bir toplum olduğumuz söylenebilir. Zaten kalça çıkığı konusunda istatistiki veriler ülkemiz adına pek olumlu şeyler sunmuyor. Bebeği taşırken bacakları ayrı tutmak, tulum gibi dar kıyafetler giydirmemek, bacakları gerecek hareketlere izin vermemek, kundaklama yapmamak uygulayabileceğiniz basit şeyler. Bu tip hatalar yaparak farkında olmadan bebeğinizin kaderiyle oynamayın. Siz kendi sorumluluğunuzu yerine getirmenize karşın bebeğinizde bir kalça çıkığı fark ettiyseniz, tedavi sürecini çok hızlı bir şekilde başlatmalısınız. Kalça çıkığı ertelenmeye gelmeyecek bir rahatsızlıktır.

Eğer bebekteki kalça çıkığı doğum sonrası ilk 3 haftada fark edilirse, 6 ya da 7. haftadan sonra bebeğin tedavisi tamamen sona ermiş olur. Çok uzun süre fark edilmeyen kalça çıkıkları çocuğu ne yazık ki kireçlenme sorunlarıyla ve sakatlık riskiyle karşı karşıya bırakır.

Ortopedik muayene yaklaşık olarak 15 dakika sürmektedir. Bebek 4 aylıktan büyükse röntgen çekilir. Çıkık, bir bölümde olsa dahi her iki tarafa da etki edebilir. Bebek yürüdükten sonra bu durum fark edilirse, diğer yöntemler devreye girebilir. Bu da bebeğin yaklaşık olarak 3 ay kadar alçıyla durmasına neden olabilir. Alçıdan sonuç alınamazsa artık cerrahi çözümlere başvurulur. Bu zorlu ve zahmetli süreçlerle uğraşmak istemiyorsanız gerekli sorumluluğu almalısınız.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Kırıklar

Açık, kapalı ve parçalı kırık çeşitleri vardır. Ağrı, şişlik ve genellikle şekil bozukluğu kırıkların belirtileri arasındadır. 

Devamını Oku
Kas Yırtılması

Genellikle aktivite öncesi yeterli ısınma hareketi yapmamak kas yırtılmasına neden olur. Ağrı, şişlik, kızarıklık, kramp, kuvvet kaybı kası yırtılmasının belirtileri arasındadır.

Devamını Oku
Tetik Parmak

Tetik parmak bir tendon hastalığıdır. Parmakların kilitlenerek açılmamasına neden olur.

Devamını Oku