İleri Yaş İçin Fiziksel Aktiviteler
“Uzun ve sağlıklı yaşamanın en iyi yollarından biri düzenli egzersiz yapmaktır."
İleri yaştaki kişiler için fiziksel aktivitenin sağlık açısından önemli etkileri vardır. Aktif bir yaşam tarzını benimseyen insanlar kendilerini daha sağlıklı ve huzurlu hissederler. İyi hissetmelerinin yanında kalp hastalıkları, felç, kalın barsak kanseri ve diabet gibi bir çok hastalığın oluşma riskini düşürmektedir.
Yapılan araştırmalar aktif yaşam tarzına sahip yetişkinlerin kendilerinden 15 yaş daha küçük bireyler kadar sağlıklı olduklarını göstermiştir.
Uzun ve sağlıklı yaşamanın yolu düzenli egzersizden geçer. Düzenli egzersiz bir angarya gibi görünebilir ya da “buna vaktim yok” denebilir. Ancak fiziksel aktivitenin pek çok yolu vardır. Bahçeyle uğraşmak, ev işi yapmak, alışveriş için dışarı çıkıp biraz yürümek bile birer fiziksel aktivitedir. Neden markete giderken yürüyerek biraz daha yolunuzu uzatmıyorsunuz?
Düzenli aktiviteyle yaşlanmaya sebep olan kas gücünün düşmesinin , esnekliğin kaybedilmesinin , dengenin ve hareketliliğin sınırlanmasının önüne geçer. Keza aktivite kemik erimesi ve kalp hastalıkları riskini düşürdüğü gibi zihninizin mutlu ve sağlıklı bir çerçevede kalmasını sağlar.
İleri yaştaki kişilerin kalıplaşmış olan yaşlı imajını silmenin bir yolu da fiziksel ve sosyal aktiviteden geçer. Bir dostla veya yakınınızla beraber yapacağınız bir yürüyüş, yüzme, köpek gezdirme, orman yürüyüşü, piknik yapma (ama sadece yemek için değil sosyalleşmek için ) gibi aktiviteler daha genç görünmek ve hissetmek için, hayatınızın daha kaliteli olmasını sağlamak için hayati öneme haizdirler.
"Fiziksel aktivite yapmak için çok yaşlısın" fikrini lütfen unutun. İlk önce daha fazla aktive yaparak daha fazla enerji toplayacak daha iyi uyuyacak ve kendinizden daha emin olarak hayata devam edeceksiniz.
Fiziksel aktivite için hiçbir kural ve yaş sınırı yoktur. Kaç yaşında olduğunuza aldırmadan ve geçmişte ne sıklıkta aktivite yaptığınıza bakmaksızın şimdi şu an düzenli egzersize başlamak için benzersiz bir zamandır. Daha hareketli bir yaşama başlar başlamaz daha sağlıklı ve daha enerji dolu hissetmeye başlayacaksınız.
Bu işin sırrı hoşlanacağımız aktiviteye yavaş yavaş başlamak ve bunun üzerine zamanla tüm aktiviteyi inşaa etmektir. Hoşlandığınız bir aktiviteyi seçerseniz bu size angarya gibi gelmeyecektir.
Düzenli egzersiz yapma hakkında en önemli şey BUGÜN başlamaktır. Günlük 30 dakika yapacağınız egzersizle daha sağlıklı hissedecek ve daha enerjik olacaksınız. Tüm aktivite zamanını 10’ar dakikalık aralara bölerseniz günlük yapacağınız toplam aktiviteye kendinizi zorlamadan erişebilirsiniz.
Egzersize başlarken bir rutin oluşturun ve egzersizin faydalarını düşünerek hoş bir zaman geçirin.
Başlangıç basit bir alışveriş yürüyüşü, yürüyen merdiven yerine merdiveni kullanmak veya otobüsten bir durak önce inmek şeklinde olabilir. Bir kere buna başladınız mı diğer hoşlanacağınız fiziksel aktiviteleri bunlara ekleyebilirsiniz.
Zevk alacağınız aktiviteleri seçerseniz bir süre sonra zamanın nasılda hızla geçtiğini göreceksiniz. Eğer bahçe işlerinden hoşlanıyorsanız biraz daha uzun yapacağınız zaman aralığı belirleyin ve daha uzun süre yapın; eğer köpek gezdirmeyi seviyorsanız daha uzun gezdirin.
Size uygun olanı bulana kadar birkaç aktivite deneyin. Onu bulduktan sonra kolayca rutine sokabilirsiniz. Aynı zamanda bu sayede yeni arkadaşlar da bulabilirsiniz.
Başlayacağınız aktivite size uygun olmazsa bunu angarya gibi hissedebilirsiniz. Amacınız günlük programınız içine fiziksel aktiviteyi sığdırmak olmalıdır.
Yapabileceğiniz size uygun yüzlerce aktivite vardır. İşin püf noktası size uygun olanını bulmaktır.
Bunlardan birkaçına örnek;
-Yürüyüş tamamıyla doğal bir egzersizdir ve hemen hemen herkesin günlük hayatına uyumludur.
- Hafif egzersizler sosyalleşmek için büyük fırsatlar içerir.
- Yüzme en iyi egzersizlerden biridir, fit olmak için mükemmel bir seçimdir.
- Su içinde yapılacak aerobik özellikle ileri yaşta tercih edilecek vücudu fazla zorlamayan bir
egzersizdir.
- Değişik seviyelerde bisiklet binerek kalbinizin gücünü arttırabilir güneşli günlerde de bol bol D
vitamini alırsınız.
- Denge durumunuza göre seçilecek kır patika yürüyüşleri de güç kazandıracaktır.
- Ağırlık çalışması kas ve kemik kütlemizin güçlenmesini sağlıyacaktır.
- Özellikle çevre parklarda topluca yapılan sabah kültür fizik aktivitelerine katılabilirsiniz.
- Balık tutmaya gidip kısa şehir dışı yürüyüşler yapabilirsiniz.
- Bahçe işleri sizin gücünüzü ve esnekliğinizi arttırırken hoş vakit geçirmenizi sağlayabilir.
Kaç yaşında olursanız olun sağlıcakla ve egzersizle kalın.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Küçükçekmece Belediyesi Sporcu ve Eklem Sağlığı Söyleşisi
Küçükçekmece Belediyesi'nin söyleşi etkinlikleri kapsamında "sporcu ve eklem sağlığı"nı konuşmak için Dr. Müjdat Ök ile birlikte Cennet Kültür ve Sanat Merkezi'ne davet edildik.
Devamını OkuAkromioklavikuler (AC) Eklem Artrozu (Kireçlenmesi)
Omuzlar, geniş bir hareket açıklığına sahip olduğu için ciddi bir yükle karşı karşıya kalır. Kolun göğüsle birleştiği bölüm olan omuz, toplamda üç ana bölümden oluşuyor.
Devamını OkuThe Bike Mag / Aralık (Plastik Su Şişesinden Kötü Kokular Geliyor)
Plastik su şişelerinin içinde bizi bekleyen Bisfenol A adında bir tehlike var. The Bike Mag Dergisi'nin Aralık ayında bu konuya değindik.
Devamını Oku