El Bilek Kistleri (Ganglion)

El Bilek Kistleri (Ganglion) Nedir?

El eklemleri günlük yaşamda ve iş yaşamında sıklıkla kullanılmaktadır. Bu nedenle zamanla birtakım problemler açığa çıkabilmektedir. Bu problemlerden en sık yaşananı ise el bilek kistleridir. Tıp literatüründe Ganglion olarak tanımlanan el bilek kistleri; genellikle bileğin dış kısmında görülmekle birlikte bazı kişilerde bileğin iç kısmında da görülebilmektedir.

Kadınlarda erkeklerden daha sık görülen el bilek kistleri genellikle yetişkinlerde görülmektedir.

[quick-content]

Nedeni Nedir?

El bilek kistleri çok sık görülen rahatsızlıklardan biridir. Eli çok sık kullanma, doğumsal bir el zafiyeti ya da ani zorlama nedeni ile açığa çıkabilmektedir. El bileği eklem sıvısının; deformasyona uğramış bilek zarından sızması sonucunda oluşan el bileği kistleri iyi huylu kistler olarak tanımlanmaktadır.

El bileği kistleri hastada öncelikle kozmetik problemlere yol açmaktadır. Bununla birlikte elin yoğun kullanımı sırasında kistin konumuna bağlı olarak ağrı ve hareket kısıtlılığına da neden olabilmektedir. Kistin içindeki sıvı çok basınçlı şekilde birikirse oldukça sert bit kitle haline gelir ve hastalar bu durumda el bileği kistini genellikle kemik çıkıntısı sanmaktadırlar. Ancak birtakım tetkikler sonucunda kist tanısı konulabilmektedir.

El Bilek Kistleri Kimlerde Görülmektedir?

El bilek kistleri ellerini sık kullanan ve bilek eklemleri zorlana kişilerde görülmektedir. Özellikle yaylı ve tuşlu enstrüman (piyano, gitar) çalan müzisyenlerde, çok sık örgü ören kadınlarda ve klavye kullanan kişilerde görülmektedir. Aynı zamanda düşme ve çarpma gibi ani yaralanmalar sonucunda da açığa çıkabilmektedir.

El Bilek Kistlerinin Tanısı Nasıl Konulmaktadır?

Kist oluşumu sonucunda doktora başvuran hastanın genel sağlık öyküsü, mesleği ve varsa yakın geçmişte yaşanmış travması değerlendirilmektedir. Röntgen, MR ve ultrason gibi görüntüleme tekniklerinden faydalanılarak kistik yapının içeriği ve boyutu değerlendirilerek tanı konulmaktadır.

El Bilek Kistlerinin Tedavisi

El bilek kistlerinin ilaçla tedavisi mümkün değildir. Kistin büyüme ya da yayılma durumunun incelenmesi için takibe alınması gerekmektedir. Ağrı şikayetine neden olmadığı sürece sadece takibe alınması yeterli olmaktadır.

Hastanın tercihine bağlı olarak cerrahi yöntemler ile alınabilen el bilek kistlerinin bazı kişilerde ise kist içerisindeki sıvının boşaltılması işlemi gerçekleştirilmektedir. Ancak problemin tekrarlama ihtimali çok yüksek olması nedeni ile cerrahi yöntemler ile alınması önerilmektedir. El bilek kistlerinin tedavi yöntemleri kısaca şu şekilde sıralanabilmektedir;

  • Takip süreci
  • Bileğin hareket etmemesini sağlama amacı ile splint kullanımı
  • Kist içerisindeki sıvının boşaltılması (Aspirasyon)
  • Cerrahi yöntemler ile kistin kaynağının çıkarılması

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Dirsekte Sinir Sıkışması (Kubital Tünel Sendromu)

Median, Ulnar ve Radial olarak adlandırılan sinirler el kaslarının çalışması hissetmesini sağlamaktadır.

Devamını Oku
Tenisçi Dirseği

Tenisçi dirseği nedenleri arasında dirseğin fazla kullanılması ilk sıradadır. Özellikle kolun zorlandığında oluşan ağrı tenisçi dirseğinin belirtilerindendir.

Devamını Oku
Rotator Manşet Yırtığı

İnsan vücudunda bulunan eklemlerden en hareketli olanı omuz eklemidir. Omuz ekleminin büyük bir kısmını rotator manşet oluşturmaktadır. Vücudun en aktif eklemi olması ve koruma refleksinde rol alması nedeni ile sakatlanma ve yaralanmaların en sık yaş

Devamını Oku