Aşil Tendonu

Aşil Tendonu Nedir?

Aşil tendonu, topuk kemiğini, baldır adalelerine bağlayan kalın bantlardır. Kalın ve sağlam olmasına rağmen birçok nedene bağlı olarak yırtılabilmektedir. Spor sırasında aşırı yüklenme söz konusu yırtılmaların en sık nedenleri olarak gösterilmektedir. Ancak sıradan bir ev işi sırasında bile aşil tendonu yırtılması söz konusu olabilmektedir.

Düzenli egzersiz yapmayan, egzersiz öncesi ısınmayan kişilerde daha sık görülmektedir. Aşil tendonu yırtılmasının cerrahi yöntemler ile tedavi edilebilmesi mümkündür. Ancak aşil tendonu ameliyat süreci kadar ameliyat sonrası iyileşme süreci de oldukça önemlidir.

[quick-content]

Aşil Tendonu Kopması Belirtileri

Aşil tendonu kopması sırasında büyük bir ağrı yaşanır. Kopma sonrası oluşan yırtık şiddetli ve sürekli ağrıya neden olur. Ayak bileği ya da baldırda gerçekleşebilen bu kopma sırasında çevredekilerin de duyabileceği bir ses çıkar. Diğer belirtiler ise topuk kemiğinde oluşan morarma, çökme ve topuk kasındaki kuvvetsizliktir. İlk etapta çok şiddetli olan ağrı bir süre sonra azalmaya başlar ve ayak parmaklarına giden tendonlardan kaynaklı olarak ayak bileğini oynatmak zorlaşır. Ancak bu yanıltıcı bir durumdur ve iyileşme belirtisi olarak görülmemelidir.

Bu sırada ayak parmakları yukarı kaldırılamamakta ve ayak ileri itilememektedir. Aşil tendonu yırtılması ya da yaralanması problemleri; çok sık antibiyotik kullananlarda ve diyabet hastalarında daha sık görülmektedir. Bu sorun yaşandığında gecikmeden bir uzmana başvurulmalı ve teşhis sonrasında nitelikli bir tedavi yöntemi uygulanmalıdır. Eğer çözüm ameliyat ise, aşil tendonu ameliyatı sonrası süreç hakkında da detaylı bilgi alınmalıdır. Bu süreç, ameliyat kadar önemlidir ve iyileşme açısından büyük önem taşımaktadır.

Aşil Tendonu Kopması Tedavisi

Hem genç hem de erişkin grupta sıklıkla rastlanabilen aşil tendonu kopması fonksiyonel rehabilitasyon ve cerrahi müdahale ile tedavi edilmektedir. Cerrahi yönteme başvurmak en son seçenek olarak görülmektedir. Erken dönemde uygulanan PRP tedavisi ve rehabilitasyon süreci ile bölgeyi çalıştırmak tedavi seçenekleri arasında en sık kullanılanlardan biridir. Ancak doktorunuzun kararı sonucunda cerrahi müdahalenin şart olduğu durumlarda aşil tendonu ameliyatı sonrası süreç için yapılması gerekenler ve ameliyat öncesi yapılması gereken hazırlıklar bulunmaktadır.

Aşil Tendonu Ameliyatı

Bazı hastalarda, diğer yöntemler uygulanmadan direkt ameliyat kararı alınabildiği gibi bazı hastalarda da uygulanan yöntemlerde iyileşme sağlanmaması durumunda cerrahi müdahale tercih edilmektedir. Aşil tendonu zedelenmesi ya da yırtılması durumlarında cerrahi dışı yöntemler uygulanabilmektedir. Ancak tendon kopması sadece cerrahi müdahale ile tedavi edilmektedir. Eğer aşil tendonunda kopma harici bir durum söz konusu ise öncelikle alçıya alma, PRP, buz uygulaması ve dinlenme tedavi seçenekleri arasında yer almaktadır.

Aşil Tendonu Ameliyatı Nasıl Uygulanır?

Aşil tendonu ameliyatı hastanın durumuna göre genel ya da lokal anestezi ile uygulanmaktadır. Tendonun kopan bölümü belirlenir ve bu bölüme kesi yapılarak ulaşılan kopan tendon birbirine dikilir. Aşil tendonu ameliyatı yaklaşık olarak 30 dakika sürmektedir ancak hastanınhazırlanması ve ameliyat sonrası derlenmesiyle toplam süre 2 saat olmaktadır. Hasta en fazla 1 gece hastanede kalmaktadır.

Aşil Tendonu Ameliyatı Sonrası Süreç

Aşil tendonu ameliyatı sonrası süreç sırasında yapılması gerekenler eksiksiz olarak uygulanmalıdır. Öncelikle ilk bir haftalık dönemde açılan kesinin temiz tutulması ve nitelikli tedavilerin uygulanması gerekmektedir. Doktor, gerekli gördüğü durumlarda antibiyotik tedavisi uygulayabilir. İlaçların da düzenli olarak kullanılması, yaranın mikrop kapmaması açısından önem arz etmektedir. Ameliyat sonrası iyileşme sürecinde hastanın ayağını 1 ay boyunca sabit tutması gerekmektedir. 1 aylık sürecin ardından hasta “Brace” yardımı ile yürümeye başlayabilmektedir. Doktorun tavsiyesine uygun olacak şekilde yapılması gereken egzersizlerin de aksatılmaması, iyileşme sürecinin uzamaması ve operasyonun başarı oranı açısından oldukça önemlidir. Operasyondan 2 ay sonra hasta ayakkabı kullanmaya başlayabilmektedir. Aynı dönemde başlayacak olan fizik tedavi ile aşil tendonu güçlendirilmektedir. Aşil tendonu ameliyat sonrasında tekrar kopabilir. Bu durum tamamen hastanın hareketi ile bağlantılıdır. Tekrar kopma riskini azaltmak için beslenmeye ve antibiyotik kullanımına dikkat edilmelidir. Ani hareketlerden kaçınmak ve ayağı darbelere karşı korumak ise en önemli korunma seçenekleri arasında yer almaktadır.

Komplikasyonlar

Aşil tendonu ameliyat sonrası süreç sırasında birtakım komplikasyonlar oluşabilmektedir. Böyle bir durum söz konusu olduğunda ertelemeden doktora danışmak gerekmektedir. Ameliyat sonrası en sık karşılaşılan komplikasyonlardan biri şişmedir. Bu durum genellikle ameliyat sonrası ayağın alçıya alınması ile ortaya çıkmaktadır. Bu durumda doktor alçıyı çıkartarak, atel ile tedaviye devam etmeyi tercih edebilmektedir. Bir diğer karşılaşılan komplikasyon ise açılan kesinin mikrop kapmasıdır. Ameliyat sonrası süreçte yarayı temiz tutmamak, pansumanları aksatmak ya da doktorun önerdiği ilaçları kullanmamak bu duruma neden olabilmektedir. Hastanın hareketleride kısıtlanacağı için emboli (pıhtı atma) riskide oluşmaktadır.

Bu nedenle hasta doktorun verecepi kan sulandırıcı ilacı düzenli şekilde kullanmalı ve olabildiğince hareketli olmalıdır. Ameliyat sonrası süreçte doktorun önerilerine bire bir uyulmalı ve dinlenme dönemlerinde tendona yük uygulanmamalıdır. Yeniden ağır sporlara başlamak içinse gereken süre 6 ay ile 1 sene arasında değişmektedir. Ameliyat sonrasında hareketsiz kalınacak olan dönemde beslenmeye dikkat edilmeli ve kilo artışından kaçınılmalıdır. Aksi taktirde ayağa kalkma döneminde tendonlara aşırı ağırlık yüklenmesi sonucu aynı sorunlar yaşanabilmektedir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Kırıklar

Açık, kapalı ve parçalı kırık çeşitleri vardır. Ağrı, şişlik ve genellikle şekil bozukluğu kırıkların belirtileri arasındadır. 

Devamını Oku
Karpal Tünel Sendromu

Median sinirinin el bileği hizasında sıkışmasıyla oluşan hastalıktır.

Devamını Oku
Dirsekte Sinir Sıkışması (Kubital Tünel Sendromu)

Median, Ulnar ve Radial olarak adlandırılan sinirler el kaslarının çalışması hissetmesini sağlamaktadır.

Devamını Oku